Slægtstræ for
Søren Nielsen & Lene Dræby Kottal

Personoplysninger

MFrands Madsen

Fødsel: 1740 i København, Danmark

Død: 16. januar 1814 i Sorø, Danmark

Søn af Mads Frandtzen og Kirsten Christiansdatter

Slægtsskab til mig: Tip x4 oldefar.

Vis slægtstræ startende med Frands Madsen

Han tog efternavnet Dræbye til sig allerede før sin konfirmation og er derfor kun kendt som Frands Dræbye.

I 1761 blev han student fra Københavns Skole, hvorefter han studerede teologi. Nogle år senere blev han ansat til at undervise købmanden James Colletts to drenge. I løbet af denne undervisning skulle drengene på en dannelsesrejse, hvor Frands Dræbye rejste sammen med dem. Rejsen varede tre år og gik gennem Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Schweiz, Frankrig, Belgien, Holland, Skotland og England. Udover møder med digtere og filosoffer indebar rejsen også besøg på diverse virksomheder, så Collett drenge kunne lære handelsfaget. Det var naturligvis ikke kun Colletts drenge, der lærte noget på rejsen, men også Frands Dræbye blev præget meget af indtrykkene.

I 1777 blev Frands ansat som sekretær i Økonomi- og Kommercekollegiet i København og som chef for kollegiets norske sekretariat. Med den stilling blev han for alvor en del af den intellektuelle elite i Danmark, og han vandt yderligere anerkendelse, da han omkring 1780 oversatte Adam Smiths bog An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, som er et internationalt anerkendt værk med økonomiske og politiske teorier, som stadig anvendes i dag.

I 1801 boede han i centrum af København i en bygning, der i dag har adresse på Strøget, og hvor stueetagen er modetøjsforretningen Hennes & Mauritz. Bygningen er bygget efter 1795, hvor en voldsom brand hærgede København, hvor en del bygninger nedbrændte og måtte genopbygges derefter. Om Frands boede samme sted ved branden i 1795 er uvist, men den pågældende bygning var i hvert fald berørt af branden.

Frands gik på pension i 1804, og samtidigt blev han udnævnt til etatsråd. Det er en titel, som ikke bruges længere, men som dengang var en stor ære at have, bl.a. fordi den kun kunne tildeles af kongen, i 1804 altså af Kong Christian 7. Diverse danske embeder og titler er delt op i en rangfølge, f.eks. hører statsministeren under rangklasse 1. Personer med ærestitlen etatsråd hørte under rangklasse 3, hvor også lensbaroner og statsadvokaten hører under, så med denne titel kom Frands i fornemt selskab.

Begivenheder i denne persons liv

1740

Født i København, Danmark

Kilde 1

19.07.1740

Døbt i Vor Frue Kirke, København, Danmark

Kilde 2

06.04.1755

Konfirmeret i Vor Frue Kirke, København, Danmark

Kilde 3

01.07.1787

Registreret ved folketællingen i København, Danmark

Kilde 4

01.02.1801

Registreret ved folketællingen i København, Danmark

Kilde 5

16.01.1814

Død i Sorø, Danmark

Kilde 6

Stilling:

Kammerråd

Stilling:

Justitsråd

Partnere og børn

Brigitta Charlotta Schønheyder
Gift 1778

Børn:

Louisa Mathilda Dræbye

Johan Christian Dræbye

Amelia Esmarch
Gift 1783

Børn:

Carl Amill Dræbye